

43-річна жителька Миргорода вживала смажені гриби роду "зонтики" й отруїлася. Медики надають їй допомогу. Про це повідомили в Полтавському обласному центрі контролю та профілактики хвороб 23 вересня.
Найчастіше люди труяться блідою поганкою, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Цей гриб становить небезпеку навіть при вживанні невеликої частини.
Медики повідомили, що навіть невелика кількість отруйних грибів може спричинити серйозні ускладнення або стати смертельно небезпечною. З огляду на це:
- не збирайте гриби, у їстівності яких не впевнені;
- уникайте збору біля доріг, промислових зон, колишніх смітників;
- не беріть старі, в’ялі, пошкоджені чи ослизлі гриби;
- остерігайтеся пластинчастих грибів — серед них часто трапляються смертельно отруйні.
Симптоми отруєння грибами:
- блювання;
- діарея;
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури;
- судоми, запаморочення, галюцинації.
Ознаки отруєння можуть з’явитися як через кілька годин, так і через добу чи навіть тиждень. У такому випадку телефонуйте 103 або 112, промийте шлунок (1–2 літри теплої води та викликати блювання кілька разів) й прийміть сорбенти. Також потрібно зберегти залишки грибів чи страви і це допоможе лікарям встановити точну причину.
Категорично заборонено вживати алкоголь та їжу після отруєння – це прискорює дію токсинів.
Що робити при отруєнні грибами:
Негайно телефонувати на номер 103 або 112 й повідомити:
- симптоми;
- причину отруєння;
- що вже робили для допомоги отруєному;
Промити шлунок чистою водою:
- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода
- прийняти сорбенти;
- дотримуватися постільного режиму.