Через вживання отруйних "зонтиків" жителька Полтавщини перебуває у важкому стані

Сьогодні, 10:35 0
Яніна Климань
У Миргороді 43-річна жінка потрапила до лікарні у важкому стані через отруєння дикорослими грибами.

43-річна жителька Миргорода вживала смажені гриби роду "зонтики" й отруїлася. Медики надають їй допомогу. Про це повідомили в Полтавському обласному центрі контролю та профілактики хвороб 23 вересня.

Найчастіше люди труяться блідою поганкою, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Цей гриб становить небезпеку навіть при вживанні невеликої частини.

Медики повідомили, що навіть невелика кількість отруйних грибів може спричинити серйозні ускладнення або стати смертельно небезпечною. З огляду на це: 

- не збирайте гриби, у їстівності яких не впевнені;

- уникайте збору біля доріг, промислових зон, колишніх смітників;

- не беріть старі, в’ялі, пошкоджені чи ослизлі гриби;

- остерігайтеся пластинчастих грибів — серед них часто трапляються смертельно отруйні.

Симптоми отруєння грибами:

- блювання;

- діарея;

- різкий біль у животі;

- головний біль;

- підвищення температури;

- судоми, запаморочення, галюцинації.

Ознаки отруєння можуть з’явитися як через кілька годин, так і через добу чи навіть тиждень. У такому випадку телефонуйте 103 або 112, промийте шлунок (1–2 літри теплої води та викликати блювання кілька разів) й прийміть сорбенти. Також потрібно зберегти залишки грибів чи страви і це допоможе лікарям встановити точну причину.

Категорично заборонено вживати алкоголь та їжу після отруєння – це прискорює дію токсинів.

Що робити при отруєнні грибами:

Негайно телефонувати на номер 103 або 112 й повідомити:

- симптоми;

- причину отруєння;

- що вже робили для допомоги отруєному;

Промити шлунок чистою водою:

- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання

- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода

- прийняти сорбенти;

- дотримуватися постільного режиму.